Det är inte möjligt att skriva om Torsten Anderssons bilder. Landets mest kvalificerade på området har gjort utmärkta försök, som mynnat ut i verkligt läsvärda essäer om honom, naturen kring honom, beskrivningar av målningar samt klargöranden om ”den tredje vägen”. Man har gått som kattor runt den heta gröten: språket. Lika omöjligt som det är att uttrycka sig på ett främmande okänt språk, lika omöjligt har det varit att skriva om Torsten Anderssons bildspråk.
När Torsten Andersson insåg att han var konstnär tog han genast itu med arbetet att skapa ett nytt bildspråk. Att plöja i gamla fåror var inget för honom. Konstens uppgift är, och har alltid varit, att bredda vår uppfattning om verkligheten, att vidga våra sinnen och vår känslighet. Torsten Anderssons metod är att formulera ett helt nytt bildspråk. I mitten av sextiotalet var språket skapat, men det är först nu, trettio år senare, vi kan börja förstå det. Följande berättelse är ännu ett försök att greppa en helt ny värld.
Jag tänker börja där andra före mig har börjat, nämligen med landskapet. Torsten Andersson växte upp och verkar numera, efter ett mellanspel på tjugo år i Stockholm, i trakten av Hörby i Skåne. Naturen har inte spelat en betydelsefull roll i skapandet av språket, men liksom ett språk formar våra anletsdrag (beroende på hur orden ligger i munnen), så upplever jag att landskapet ändå impregnerat Torsten Andersson, bildat en klangbotten där hans idéer tagit sats.
Landskapet vid Hörby är mycket speciellt. Sida vid sida ligger välfriserade åkrar och otuktad terräng. Lerjorden är granne med stock och sten. Beskrivningen av landskapet kan lika gärna vara en beskrivning av Torsten Andersson. Hos honom kan man möta kunskap, insikt och elegans, liksom en obändig, kompromisslös vildman som alltid väljer de obrutna stigarna genom de slutnaste snåren. Då han någon gång frestats att ta en genväg, har han omedelbart tagit steget ut i det okända igen. Vägen till språket är långt ifrån gen. De flesta spårar in på karriärstigen och förlorar då de eventuella framstegens friskhet.
Just i spänningsfältet mellan kulturlandskap och vildmark finns en grogrund för utvecklandet av en viss karaktärstyp. Eller kan man säga att galenskap och genialitet har en hemvist här. Trakten har fött många myter och sägner liksom frambragt modiga okuvliga personligheter som Pernilla utegångspiga, Victoria Benediktsson, Vilhelm Ekelund, Pehr Hörbergs föräldrar (de flyttade sedermera till Småland där Pehr växte upp, men familjenamnet har med Hörby/Höör att göra) samt Torsten Andersson.
Vid mitten av fyrtiotalet kom så Torsten Andersson som tjugoåring till Stockholm, fast besluten att börja sitt arbete. Det var främst Ragnar Sandberg, bland lärarna, som fick betydelse för Torsten Andersson under hans studietid vid Konsthögskolan. Från ett säreget landskapsmåleri, togs nu steget ut i de mera renodlade, reducerade formernas värld. Dock gick aldrig Torsten Andersson så långt på den vägen, förmodligen insåg han ganska snabbt att för honom var detta en återvändsgränd, en språkets munkorg. Likt sin hemtrakts landskap grodde ett slags vegetativ konstruktivism upp.
I en serie självporträtt får den otyglade själen rasa mot de konstruktivt utmejslade ansiktselementen. På den vägen experimenterade Torsten Andersson med former och färger; ett alltför starkt reducerande av bildspråket skulle endast ge en utvidgning av rummet, medan Torsten Andersson ville åt medvetandet.
Det informella måleriet eller det konstruktiva, det var på femtiotalet de två vägarna man kunde välja. Torsten Andersson valde naturligtvis en tredje väg, en ännu otrampad mark låg framför honom, han började gå rakt fram.
Torsten Andersson valde självklart att föra sin kamp ensam, där fanns ju ändå ingen annan som kunde se meningen i att bana väg just här. Få samtida kunde överhuvudtaget se någon mening i Torsten Anderssons arbeten. Han passade inte in hos ”1947 års män”, inte heller i det fria måleriet som Evert Lundquist, Staffan Hallström och andra drev upp till stor poetisk täthet. Torsten Andersson blev mer och mer isolerad men samtidigt övertygad om att han valt rätt väg.
Ändå förträngdes inte Torsten Andersson helt och hållet. Framsynta, öppna och nyfikna människor såg till att hans arbeten visades och 1960 utnämndes han till professor vid Konsthögskolan i Stockholm endast 34 år gammal. Några hoppades kanske att lärartjänsten skulle ta energi från hans banbrytanden, men där tog de
miste. 1962 ställer han ut på Galerie Burén i Stockholm under rubriken ”Bilder från Frosta härad”; nu visas för första gången ett antal målningar för en häpen publik. Ett par av målningarna (Måsen och Källan) är de viktigaste och märkligaste som producerats i Sverige någonsin, följaktligen begrep få ett jota.
Istället för att hylla denne föregångsman, plockades det mörkaste ur den svenska folksjälen fram. Avundets iskalla vind svepte fram över landet. Men Torsten Andersson stod pall, och 1966 lades språket fram i utställningen ”Abstrakta skulpturer och deras realistiska porträtt” på Galerie Burén i Stockholm. Folk var dock inte mera mogna nu än fyra år tidigare och Torsten Andersson tog konsekvenserna och lämnade Stockholm för att finslipa språket i Frosta härad.
Konstkritikerkåren är i stort sett rekryterad ur ett konsthistoriskt/ konstvetenskapligt sammanhang. Som andra forskare, har konstvetarna ett behov av att systematisera. De vill gärna sätta etiketter på konstnärerna för att sedan inplacera dem i fack eller boxar.
En önskekonstnär är t ex René Magritte, som lugnt vilar i surrealistboxen, medan en konstnär som David Hockney ställer till besvär. I början av sextiotalet målade David Hockney ett par målningar som byggde på reklambilder, och placerades då i popboxen. På många institutioner ligger han fortfarande kvar där, fast hans målningar länge har handlat om helt andra saker.
Jag tror att detta är en springande punkt i förståelsen av den motvilja kritikerkåren (med få undantag) visade Torsten Andersson och hans arbeten. Det kan vara svårt att handskas med bilder vars språk man ännu inte hunnit lära sig. Vill man sedan av prestige inte blottlägga sin kunskapsbrist, är det lätt att locka fram den lille hånfulle och elake gubbe som bor mellan krävan och gallan.
Torsten Andersson har aldrig velat bo i en box, vilket skulle vara frihetens motsats, utan har med kraft spacklat ihop sprickor mellan konsten och livet. Konstlivet och det konstlade livet vänder han nu ryggen, och börjar inte att måla igen förrän 1972, sex år senare.
Dessa år präglades naturligtvis inte av overksamhet. De användes för att armera idébasen, att mata sinnenas hårddisk, se om såren och att lära sig att se verkligheten i vitögat.
Torsten Anderssons metod för att finna sitt språk, att gestalta sin identitet, var att skala av all historisk ballast, att reducera sig ner till ett nolläge, för att ifrån den utgångspunkten lägga grunden för sitt språkbygge.
Nolläget är målningen Måsen från 1961. Ett fågelformat tygstycke monterades på en duk, varpå alltsammans målades vitt. En monokrom målning, som genom fågelformen inte förlorades in i det immateriella, utan blev den verklighetsförankrade urform som angav tonen i det språk som nu växte fram.
Tjugofem år senare, under det postmoderna skedet, kallade man ett sådant arbetssätt för dekonstruktion.
Det ironiska är att nu under åttiotalet började Torsten Andersson att känna sig hemma i världen. I konstvärlden arbetade man med liknande språkformer, men ingen hade haft tålamodet att bygga grundligt. I de flesta fall byggde man med samma meningar om och om igen tills ingen lyssnade längre. Torsten Andersson ville inte upprepa sig. Hellre bränner han upp åttio målningar än ältar samma påstående tio gånger.
Språket måste få ständiga näringstillskott för att utveckla sig. Det tragiska är att ingen vågat närma sig Torsten Anderssons språk och därför istället negligerat det. Det paradoxala är att just det förnedrande i situationen ständigt sporrat Torsten Andersson att överträffa sig själv, att påskynda det grammatiska snickeriet.
I mitten av åttiotalet tog Moderna Museet i Stockholm, med Olle Granath och Lars Nittve i spetsen, initiativet till en redovisning av Torsten Anderssons arbetsprocess. Verk från slutet av fyrtiotalet fram till 1986 ingick i utställningen, som också visades på Malmö Konsthall. Här förelåg så en unik kamp för erövrandet av ett språk. Utställningen lovordades medialt, men fortfarande var det ingen som tog itu med en tolkning av språket.
Tiden borde vara mogen nu. Torsten Andersson har försett oss med många nycklar. Det är nu vi måste pröva dem i låset. Det kan börja med att vi bejakar vårt intresse för hans bildspråk och inte känner rädsla för att göra feltolkningar. Många teorier måste ju prövas innan man kan lösa en kod, många ord formuleras innan det rätta lösenordet öppnar Sesam.
Jag har inte lyckats få upp dörren, men jag har nyckelknippan framme. Den bäste låssmeden är naturligtvis Torsten Andersson själv. Hans dagboksanteckningar här och i andra sammanhang är ovärderliga, och det är upp till oss att våga vandra fram längs vägen till språket. Jag förmodar att det är Torsten Anderssons förhoppning att vi ska finna ett eget språk på resan, att bli stolta över allas vår särart.
En nyckelmålning är Källan från 1962. Här möts två språk för att initiera ett tredje. Ur källan kommer det ständiga flödet, upphov till liv och död. Det viktiga är att ta sig ur det cirkulära förloppet, att öppna tankeflödet, ta sig upp i spiralen. I den utmaningen, tillsammans med modet att bortse från faran att hamna i den nedåtgående spiralen, ligger möjligheten till att utveckla och upptäcka sitt eget språk. Klarare uttryckt; det är endast med öppna sinnen vi kan lära oss förstå vår verklighet.
Flödet förde Torsten Andersson fram till Molnen mellan oss, ett realistiskt porträtt av en abstrakt skulptur från 1966. Här har han funnit sin språkmelodi, nu väntar arbetet med notskriften. Torsten Andersson flyttar tillbaka till Skåne, för att under nästan tjugo år av relativ isolering, ostörd arbeta med att åskådliggöra sina landvinningar, som mynnade ut i nämnda utställningar 1986-87.
Under åttiotalet började Torsten Anderssons arbeten alltmer bära på en sorts längtan. Jag tror att en längtan är oundviklig, om en människa erfarit den paradox som upphöjelse följd av förnedring innebär, och inte blivit förtärd av bitterhetens monster. Jag tror att Torsten Andersson till att börja med ville förtränga denna längtan. Hans målade skulpturer blev till ett slags passagearbeten, konstruktioner med portaler och genomgångar. Ett försök att med tvärdrag blåsa bort känslorna.
I den så kallade Fortplantningens triptyk från 1985, blir längtan tematisk. I Grodans fallos längtar grodan efter något den saknar, liksom ormen i Reptilhonans spene. Längtan kulminerar i Jungfru Marias mage, människans trängtan efter renhet, den obefläckade avlelsen.
Under nittiotalets första år har passagerna försvunnit. Torsten Andersson har nått fram till sanningens förmak. I väntan på att öppna den sista dörren, att bejaka sin känslighet fullt ut, har målningarna blivit mera slutna. De målade skulpturerna har intagit fosterställning, den förlösande gesten är inom räckhåll. Ungdomsårens intresse för symbolismen har ånyo blommat upp hos Torsten Andersson och det svindlar för mig när jag står uppe på kreativitetens högplatå och försiktigt kikar ned över de målade skulpturernas kant, där aldrig förr skådade landskap börjar få kontur.
Språket är formulerat, men grammatiken är ännu inte skriven. Nu är tiden mogen.